Vragenlijst (Anamnese)

Anamnese? Soms rollen er woorden uit de mond van uw zorgverlener, die u als Chinees in de oren klinken. Medische termen zijn vaak erg complex. Helaas gebruiken zorgverleners net iets te vaak medisch vakjargon. Gevolg: miscommunicatie tussen patiënten en zorgverleners. En dat wil natuurlijk niemand. Patiënten willen duidelijkheid over hun situatie. Genoeg redenen om u een interessante medische term uit te leggen: ‘anamnese’.

Anamnese betekenis

Wat is anamnese? In het Grieks betekent anamnese ‘herinnering’ en in de zorg refereert de term naar ‘de ziektegeschiedenis zoals de patiënt die zich herinnert’. Met anamnese wordt concreet een vraaggesprek tussen de zorgverlener en de patiënt bedoeld. Als u naar de osteopaat gaat, dan wilt u goed geholpen worden. Dat kan alleen als de osteopaat bepaalde informatie van u krijgt. De osteopaat kan door het stellen van gerichte vragen achterhalen wat u onder de leden heeft. Het doel van anamnese is dan ook het opsporen van lichamelijke klachten.

Anamnese is een veelgebruikte term in de osteopathie

Het ‘íntake-gesprek’ tussen een osteopaat en een patiënt wordt anamnese genoemd. Veel mensen kunnen zich minder goed bewegen door bepaalde oorzaken. Osteopathie kan hen helpen om lichamelijke klachten te verminderen. Tijdens de anamnese verzamelt een osteopaat alle benodigde informatie en op basis hiervan worden voor de patiënt specifieke doelen en een therapieplan opgesteld.

Welke soorten anamnese zijn er?

  • Algemene anamnese. Dit is een vraaggesprek over persoonlijke gegevens en sociale kenmerken.
  • Speciële anamnese. Dit is een vraaggesprek o.a. pijnervaring, gevoels- en bewegingsstoornissen.
  • Tractus anamnese. Dit is een vraaggesprek over de ademhaling, de spijsvertering en eetlust.

Welke vragen kunt u verwachten tijdens een anamnese?

De ‘anamnese vragen’ zijn gevarieerd. Naast enkele algemene vragen (over leeftijd, lengte, gewicht en afkomst) kunt u vragen verwachten over de duur van uw klachten, kinderziektes of ziektes in de familie.