Roel Bartels

Per Augustus 2020 ben ik alleen nog werkzaam op de locatie Nijmegen (Oosterhout), contact opnemen gaat het gemakkelijkst via:
Roel@bartelsOsteopathie.nl
T/WhatsApp: 06 83902286
www.bartelsosteopathie.nl

Ik ben Roel, sinds 2010 getrouwd met Ellie, en vader van drie prachtige kinderen, Loek (2012), Sam (2014) en Lise (2016).

Naast mijn gezin, geeft het leveren van echte gezondheidszorg mij heel veel enthousiasme. Eerst als adviseur in de sport en hardloopwereld, later als fysiotherapeut en sinds 2011 ben ik werkzaam als osteopaat en ben ik mede eigenaar van deze maatschap. Een praktijk waar we allemaal dezelfde motivatie hebben om continu onze kennis en kunde te verbreden en verdiepen.

Na jaren patiënten gezien te hebben van alle leeftijden zag ik dat ouders van baby’s tot en met de ouderen dezelfde onrust hadden. Bij therapie gericht op het wegnemen van de klacht ontstond eerst geruststelling, maar bij het geregeld terugkeren van de klachten gaf dat onrust, en zorgen over het toekomstig beloop. Er bleef bij mij het gevoel aanwezig dat we misschien niet goed genoeg gekeken hadden naar “waarom” iemand klachten had. Dat we belangrijke verbanden over het hoofd zagen.

Verbanden die misschien niet in het klachtengebied zelf te vinden zijn. Een geheel andere benadering ontstond door de opleiding tot osteopaat. Niet op de klacht gericht zijn, maar de gezondheid bevorderen van de mens, dan herstellen de klachten vanzelf. Deze visie werd nog veel verder verhelderd in de vele nascholingen zoals die van F. de Bakker.

Een simpele vergelijking die ik vaak maak is dat van je eigen huis. Als er een lamp uit gaat dan vervang je die. Maar als ze allemaal uitgaan dan ga je naar de stoppenkast. Ik zou je vol ongeloof kunnen aankijken en zeggen: “dat zit helemaal aan de andere kant van het huis, dat kan geen invloed hebben op de lamp in mijn kamer!”.

Dit is namelijk wat we vaak horen. Hoe kan het breken van mijn voet, rugklachten of hoofdpijnklachten geven? En waarom zouden we na een keelontsteking last van de schouders of armen kunnen krijgen? Als je jouw lichaam beter leert kennen is dit net zo eenvoudig als de stoppenkast en de lamp. Veel van deze inzichten zijn in de afgelopen decennia ook in de wetenschap aangetoond, waardoor we merken dat het scepsis en het idee van zweverig zijn steeds verder afneemt. Een mooie ontwikkeling vind ik.

Zo hoop ik nog heel lang mijn enthousiasme te kunnen delen, met de mensen op mijn bank, mijn collega’s en andere disciplines. Samen met anderen steeds meer inzicht te krijgen in hoe we met gezondheid bezig kunnen zijn. Minder bezig met ziek zijn, en meer bezig met onze gezondheid te bevorderen.

Contact:
Roel@bartelsOsteopathie.nl
T/WhatsApp: 06 83902286
www.bartelsosteopathie.nl